Montarea ventiloconvectorului
Ventiloconvectoarele se pot monta, in functie de particularitatile lor constructive, fie vertical langa un perete montate aparent sau ascunse in spatele unor elemente special create de catre arhitect, fie orizontal in pardoseala incaperii.
Locul de montaj al ventiloconvectorului este foarte important, deoarece acesta evita sau creaza curenti de aer produsi de catre aparat. Astfel, amplasat sub fereastra , ventiloconvectorul nu ocupa spatiu, iesirea aerului rece sau cald facandu-se vertical, spre tavan, iar revenirea facandu-se pe peretele opus, cand jetul de aer e mai putin puternic , la o temperatura mai apropiata de cea a incaperii.
Instructiuni de montaj si reglare
Va multumim pentru ca ne-ati ales pe noi ca furnizor de aparate de incalzit cu convectie naturala sau fortata. Speram ca ventiloconvectorul cumparat, dupa o montare corecta, satisface cerintele dvs.
Firma noastra modernizeaza in continuu produsele executate si le livreaza beneficiarilor pe baza cerintelor lor. Dealerii si comerciantii poarta permanent discutii si informeaza proiectantii si beneficiarii despre varietatea produselor noastre.
Pe baza functionarii de principiu a convectoarelor , in functie de circulatia aerului se pot caracteriza:
-convectoare cu emisie naturala de caldura : transferul de caldura se realizeaza prin convectie, aerul cald trece de la bateria de incalzire la mediul ambiant realizand o circulatie naturala a caldurii
-convectoare cu emisie fortata, echipate cu ventilatoare tangentiale care maresc circulatia aerului prin baterie, crescand astfel randamentul caloric Din punct de vedere al amplasarii acestora pot fi de pardosela, de perete si cu asezare speciala.
Convectoarele de pardoseala sunt recomandate pentru incastrarea acestora in pardoseala. Design-ul structural asigura faptul ca partea inferioara a convectorului va fi asezata in canalul lasat din constructie in acest scop, in pardoseala.
Convectoarele in general sunt livrate la lungimi cuprinse intre 90 si 300 cm conform catalogului. In afara de dimensiuni standard acceptam si dimensiuni intermediare sau mai lungi. De exemplu un convector de 600cm se compune din doua de 300 cm montate cap la cap cu suruburi si acoperite cu un gratar comun dar cele doua baterii de incalzire au racordari separate.
1. bateria in jgheab trebuie asezata departe de geam. In cazul ventiloconvectoarelor ventilatorul se monteaza langa geam.
2. pentru legarea convectoarelor la reteaua de distributie a apei calde neaparat este nevoie de urmatoarele echipamente de completare: tuburi flexibile, suruburi de reglare, robineti de separatie. Toate acestea sunt livrate impreuna cu convectorul.
3. in scopul functionarii corespunzatoare, este important ca jgheabul sa fie pus la boloboc si fixat solid, pentru a putea fi montat corect gratarul si sa fie asigurata posibilitatea de aerisire a bateriei.
4. rama de ornament montata pe convector in cazul unei pozitionari corecte, trebuie sa fie la o toleranta de +/- 1mm de nivelul pardoseli ( gresie , parchet, mocheta etc. )
5. ca sa protejam interiorul convectorului de mortar sau alte corpuri straine se inlocuieste gratarul in timpul lucrului cu o placa de gipscarton sau PFL.
6. in timpul turnarii betonului convectorul trebuie fixat vertical cu greutati.
7. recomandam izolarea convectorului lateral in dreptul bateriei cu polistiren expandat de 10-15mm.
Fazele lucrarii in cazul in care in pardoseala este lasat locasul in care se monteaza convectorul :
– adancimea locasului trebuie sa fie cat inaltimea convectorului plus 10-15mm, lateral se lasa fata de latimea convectorului cel putin 20mm pe tot conturul.
– reglati convectorul cu ajutorul suruburilor de reglare la boloboc, la nivelul pardoselii
– racordati conductele si instalatia electrica
– verificati corectitudinea asezarii in special inaltimea, orizontalitatea, etansarile si pentru o ultima verificare puneti si gratarul de ornament
– schimbati gratarul de ornament cu cel de montaj
– fixati convectorul in cateva locuri cu spuma de fixare
– locurile ramase libere se completeaza cu beton fluid
– executati acoperirea pardoselei cu gresie, parchet, mocheta etc.
– completati spatiul ramas liber in cazul gresiei cu chit siliconic iar in cazul parchetului cu placi de pluta.
Fazele lucrarii in cazul in care se monteaza convectorul inainte de turnarea sapei:
– betonati fundatia pardoselei (planseu) pe langa convectorul reglat la inaltimea potrivita (marginea superioara a convectorului sa fie la ±1mm fata de inaltimea pardoselii finale de gresie, parchet, mocheta etc) respectand urmatoarele faze:
– reglati convectorul cu ajutorul suruburilor de reglare, la boloboc.
– racordati instalatia de apa si instalatia electrica.
– verificati reglarea corecta, indeosebi inaltimea, orizontalitatea, etanseitatea. Dupa verificare asezati de proba gratarul.
– inlocuiti gratarul cu capacul de protectie si fixati jgheabul contra alunecarii
– betonati pardoseala
– aplicati pardoseala finala (gresie, parchet, mocheta, etc.)
– finisati locasul ramas intre convector si pardoseala cu chit siliconic respectiv pluta.
Este vorba despre convectoare care au teava de scurgere a apei de condens in cazul convectoarelor de incalzire si racire sau al celor montate in sere sau bazine de inot.
In timpul montarii sa nu uitam sa racordam teava de scurgere la canalizare. Daca aceste convectoare nu au fost echipate cu suruburi de reglare, fixarea lor se face cu ajutorul unor pene de lemn.
Dupa turnarea betonului aceste pene de lemn se vor indeparta.
In cazul acesta trebuie sa avem grija cum montam mai multe convectoare impreuna. Aceste convectoare sunt dotate cu placi de imbinare si cu suruburi de M4. La imbinarea jgheaburilor trebuie sa avem grija la liniaritatea lor, inaltimea lor si mai ales potrivirea grilajului comun.
La comanda convectoarelor cu gabarit depasit (mai ales comenzi nestandardizate de exemplu 1836mm) trebuie sa acordam atentie pentru toleranta locasului lasat in beton. Niciodata sa nu dam cote in milimetri (sa lasam mai mare cu cel putin 3-4cm).
Fazele lucrarii in cazul in care se monteaza convectorul in perete sunt:
– masurarea lungimii totale pentru orientarea fata de geam, perete etc.
– marcarea gaurilor de prindere, gaurirea peretelui si introducerea diblurilor
– prinderea cu suruburi peste tabla care tine bateria si ventilatorul
– racordarea tevilor de apa si instalatia electrica
– aplicarea gratarului de ornament
Reglarea convectoarelor de apa calda:
a. cu ajutorul reglarii apei atat pentru convectoare cu ventilator cat si pentru cele fara ventilator
b. cu ajutorul reglarii jetului de aer din partea ventilatorului
Puterea convectorului se poate regla din partea apei cu schimbarea temperaturii apei in conducte (intrucat centralele termice sunt dotate cu regulatoare de temperatura) sau prin reglarea volumului de apa ce trece prin baterie (de exemplu printr-un robinet termostatic). Sistemul descris mai sus este recomandat pentru convectoare fara ventilator.
Reglarea puterii ventiloconvectoarelor cu schimbarea jetului de aer care trece prin baterie se poate realiza prin cuplarea sau oprirea ventilatorului.
Prin cuplarea ventilatorului puterea de caldura a ventiloconvectorului poate creste cu 200-250% comparativ cu situatia in care ventilatorul este oprit. Posibilitatea de reglare in trepte se da in catalog la capitolul scheme de reglare in trepte.
Atentie:
La reglarea vitezei ventilatorului intr-o singura treapta cu motoare de curent alternativ totdeauna punem intrerupatorul din termostat la viteza medie, pozitia din mijloc.
Turatia ventilatorului se programeaza manual pe regulatorul SIEMENS RAB 10 cu trei trepte de turatie alegandu-se cea potrivita. Temperatura dorita in inacpere se regleaza pe termostatul SIEMENS RAB10 (conform schemei electrice).
Pentru marirea confortului si pentru a usura utilizarea se poate folosi in locul termostatului manual un cronotermostat saptamanal SIEMENS RDE 10.1. Acest cronotermostat poate controla functionarea cazanului precum si intregul sistem de incalzire. La atingerea temperaturii reglate cronotermostatul opreste functionarea cazanului precum si ventilatoarele.
Referitor la varianta cu termostat simplu oprirea ventilatoarelor nu este corelata cu restul sistemului de incalzire.
Reglajul convectoarelor se realizeaza prin modificarea turatiei ventilatorului. Acesta modifica cantitatea de aer care trece prin baterie ceea ce conduce la o modificare a puterii termice. Sistemul se va regla astfel incat la scaderea temperaturii aerului din incapere sub valoarea programata pe termostat, se va cupla ventilatorul, ceea ce va duce la o crestere de cateva ori a puterii termice a convectorului.
La livrarea convectoarelor se ataseaza si schema electrica adecvata, din care rezulta si dimensiunea conductelor.
Dimensionarea cablurilor pentru alimentarea ventilatoarelor
Cablurile bifilare pentru alimentarea ventilatoarelor pe langa tensiunea de 12V trebuie sa fie dimensionate la 16A tinand cont de caderea de tensiune din conducte.
Pentru un grup de convectoare se vor folosi cabluri de legatura de 2x4mm2 , pentru convectoare cu doua sau trei ventilatoare se vor folosi cabluri de legatura de 2×2,5mm2 iar pentru convectoare cu un singur ventilator se folosesc cabluri de 2×1,5mm2.
Caderea de tensiune maxima 1-2V!
Convectoarele pentru medii umede sunt dotate cu ventilatoare de 12V, cu teava de scurgere din jgheab si au aprobare pentru montarea in zona 1 care reprezinta mediul umed. Evacuarea apei de condens din jgheab se face cu un tub care nu conduce electricitatea .
Dimensionarea conductorilor de racordare este, pentru lungimea de un metru de convector, de aproximativ 50VA.